Nej till privatisering av Åbyskolan

Igår höll Socialdemokraterna ett öppet möte på Åbyskolan i Västerhaninge för att samtala med föräldrar och intresserade om vår syn på skolans framtid. Jag och Maria Fägersten, ordförande i Grund- och förskolenämnden, var på plats.

Förra året röstade Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna igenom en privatisering av Åbyskolan i samband med att den ska få nya lokaler. Sedan dess har förvaltningen jobbat för att hitta en privat aktör som vill driva en skola i Åby. Hittills har de ej hittat någon och medan oppositionen spelar spel med Åbyskolans framtid blir det allt mer bråttom att projektet kommer igång.

Vi Socialdemokrater säger tillsammans med Miljöpartiet och Centerpartiet nej till privatiseringen av Åbyskolan och det var tydligt att även föräldrarna på mötet igår gör det. Vi välkomnar friskolor till Haninge men varje kommundel behöver en kommunal skola och vi ska inte privatisera befintlig skolverksamhet.

Moderaternas agerande drabbar inte bara Åbybarnen och deras familjer utan riskerar att ställa till det även för fler i Västerhaninge, Utan en kommunal skola i Åby kommer andra skolor att drabbas av överbelastning eftersom de elever i Åby som ej gör ett aktivt skolval kommer att placeras där. Dessutom riskerar kommunen att tappa kompetenta medarbetare på Åbyskolan samtidigt som det råder stor lärarbrist i Stockholmsregionen. Det är både dumdristigt och oansvarsfullt.

I vårt budgetförslag för 2017 avsätter vi medel för nya Åbyskolans lokaler och om budgeten vinner gehör i fullmäktige den 13 juni så förblir skolan kommunal. Det är dags för oppositionen att ta av sig sina ideologiska skygglappar och ta ansvar för en långsiktigt hållbar skolstruktur i hela Haninge.