Invigning av Haninges nya yrkesgymnasium

Idag invigdes Haninges nya yrkesgymnasium och därmed också sammanslagningen av våra två tidigare gymnasieskolor. Statsminister Stefan Löfven och gymnasie- o1dx_9457ch kunskapslyftsminister Anna Ekström var med under invigningen, höll tal och fick rundtur i nya byggnaden. Statsministern och statsrådet fick dessutom äran att dra åt den sista bulten i gångbron som binder ihop de två byggnaderna och som därmed skapar ett av Sveriges största gymnasiecampus.

Invigningen av yrkesgymnasiet är en stund som jag vet att många längtat efter, inte minst jag själv. Här ska unga Haningebor och elever från flera andra kommuner rustas med kunskap och färdigheter inför framtiden. I Haninge vet vi att yrkesutbildningarna behövs och vi tror på dem även framöver. Det är därför vi investerat över 300 miljoner kronor i de nya lokalerna som inte lämnar någon oimponerad.

På invigningen uppträdde Haningesönerna Panetoz som själva studerade på Fredrika Bremergymnasiet och tal hölls av rektor Robert Aspfors, statsministern och gymnasie- och kunskapslyftsministern. Även jag höll ett anförande och nedan kan ni läsa ungefär vad jag sa.

1dx_0697

 

”Som kommunstyrelseordförande är det svårt, för att inte säga omöjligt, att inte vara både glad och stolt en dag som denna.

Jag är glad över att statsminister Stefan Löfven och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström är här idag.

Varmt välkomna till Haninge!

Jag är stolt över att Haninge kommun nu har Sveriges modernaste yrkesgymnasium. Extra kul att invigningen sker just 2016, yrkesutbildningens år.

Författaren Fredrika Bremer, som fått ge namn åt vår gymnasieskola, lär ha sagt att “Böckerna ha blivit mitt käraste sällskap och betraktelsen en vän, som följer mig livet igenom och låter mig suga honung ur livets alla örter, även de bittra.”

Läsning och studier skänke
r oss perspektiv och kunskap, det ger oss färdigheter och rustar oss för framtiden, både som individer och samhälle. Utbildning har förmåga att jämna ut klyftor i vårt samhälle och frigör människor från inlåsning.

Haninge växer kraftigt och här, centralt placerad i det framväxande Haninge Stad, har vi skapat ett av Stockholmregionens största gymnasiecampus. Här studerar ung1dx_9659efär 2 100 elever och skolan har nästan 250 medarbetare. Haninges satsning på en ny skola av den här storleken för yrkestekniska program är unik för Stockholmsregionen. På 10 300 klimatsmarta kvadratmeter ryms toppmoderna verkstäder, skolsalar, grupprum, matsal, kök och kafé.

Många kommuner dras med sjunkande söktryck till de yrkestekniska utbildningarna, men inte Haninge. I Haninge är det kort och gott yrkesutbildningens år varje år.

Vi är många som längtat efter denna invigning och avslutningsvis vill jag tacka alla som arbetat med att förverkliga detta projekt.

Det har gått många år från idé till verklighet men jag är övertygad om att vi alla nu känner att det var mödan värt och att också ni känner lika mycket glädje och stolthet som jag.

Och därmed lämnar jag med glädje över ordet till vår statsminister, Stefan Löfven.”