Förintelsens minnesdag

I fredags var det Förintelsens minnesdag. Det var då på dagen 72 år sedan koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz befriades, den 27 januari 1945. Förintelsens minnesdag är en dag för att uppmärksamma och hedra minnet av alla som mördades under förintelsen. Just denna dag kan jag tycka att det är det extra viktigt att vi tar avstånd från intolerans, rasism och nazism och står upp för demokratin och alla människors lika värde.

Samma dag valde dock Moderaterna i Riksdagen att inleda politiska förhandlingar med Sverigedemokraterna, bara dagar efter att Anna Kinberg Batra deklarerat att man är beredd att fälla regeringens kommande budget med stöd av Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna är ett parti med nazistiska rötter och antisemitismen genomsyrar partiet. Det finns flera förtroendevalda för partiet i kommuner runt om i landet som har spridit antisemitism på sociala medier men som fortfarande får sitta kvar. Dessa öppnar Moderaterna nu för att samarbeta med.

Moderaternas nya politiska riktning må vara ny på riksplanet men här i Haninge har partiet tyvärr närmat sig Sverigedemokraterna under lång tid och samarbetat kring såväl budget som att stoppa byggandet av tillfälliga bostäder till nyanlända med uppehållstillstånd.

Jag hoppas verkligen att vi slipper se fler partier i Haninge följa Moderaterna ut i den politiska träskmarken, för idag mer än på länge behöver vi förtroendevalda som värnar demokrati och öppenhet och som tar ansvar för vår gemensamma framtid. Idag ser vi hur rasism och fascism återigen är på frammarsch i Sverige, i Europa och i världen. När vi blickar tillbaka på trettiotalets Europa och minns förintelsen måste vi också alltid komma ihåg – det kan hända igen.

Sverige är ett av världens rikaste länder med en stabil demokratisk tradition. Men vi får aldrig ta demokratin för given. Att Donald Trump redan efter tio dagar på presidentämbetet beslutat att det ska byggas en mur mot México, stoppat allt flyktingmottagande och utfärdat ett inreseförbud mot människor från sju länder, med den enda grunden att dessa länder har en i huvudsak muslimsk befolkning, är ytterligare ett oroväckande exempel från samtiden på när grundläggande demokratiska värden hotas.

De demokratiska värderingar vi idag ser som självklara kan snabbt urholkas om vi inte värnar dem. Det är en lärdom vi bör dra från förintelsen och påminna oss om här och nu.