En dag späckad med upplevelser

För ett tag sedan gav sig jag och ordföranden för Kultur- och Fritidsnämnden ut på en liten tur. Vi hade verkligen tur med vädret och vi fick möjlighet att se och prata om både det ena och det andra.

I Haninge pågår det mycket. Det byggs nya bostäder och det flyttar in nya Haningebor hela tiden. En av de saker som många nya (och gamla) Haningebor uppskattar allra mest är närheten till naturen och därför började vi med en utflykt till Tornberget. Eller i vart fall den platsen där de just nu håller på och bygger det utsiktstorn som ska pryda länets högsta topp igen.

Tornbygge till Tornberget
Tornbygge till Tornberget. Rejäla doningar som monteras och som sedan ska lyftas på plats med en helikopter.

Sedan tog vi svängen förbi Östnora, som ståtar med både en populär camping och badplats. Det var lite blåsigt, och vi såg inga som badade, men väl en och annan som promenerade med sin hund.

Nästa stopp var Skutans gård, hemvist för en viss minikändis Uffe som gör succé långt utanför Haninges gränser. Det bedrivs en omfattande verksamhet och det finns idéer och energi för mer. Tråkigt att de har problem med busåkande mopeder/Mc och helt oacceptabelt att de också drabbats av personer som tar sig för att släppa ut hästarna. [Det finns fler som råkat ut för detta i kommunen och det är rent ut sagt vidrigt]. Tursamt nog är de flesta hästarna väldigt hemkära och inget allvarligt har hänt ännu.

Skutans gård och minikändisen Uffe och hans matte Linda samt konstgräsplanen på Torvalla
Skutans gård och minikändisen Uffe och hans matte Linda samt konstgräsplanen på Torvalla

Sista stoppet för dagen var Torvalla. Där passade vi på att titta på framväxten av det nya golvet. (se särskilt inlägg om golvet). Vi fick också möjlighet att titta närmare på simhallen, närmare bestämt ”under” simbassängen. Det är mycket med vatten, är väl den snabba reflektionen man kan göra av det. Det är massor av vatten som ska renas och värmas och renas igen och igen och igen.

Från sommarvibrerande simhall till ishallen. Ja, det var svalt. Ut igen och en promenad runt friidrottsanläggningen. Jag funderade på om det inte kunde gå att utveckla lite nya hoppsporter, som synkront längdhopp? Vad tror ni, skulle det kunna vara något? Man måste så klart ha en bredare ansatsbana, men det kanske kunde bli en hit. Vi passade också på att titta på våra gräsplaner och visst ser konstgräset inbjudande grönt ut, men jag undrar om inte riktigt gräs och riktiga gräsfläckar ändå är mer min melodi.

Vi konstaterade efter vår snabba rundtur att det finns många bra anläggningar, många engagerade föreningar och Haningebor som fyller dessa platser med liv och rörelse. Därför är vi övertygade om att det beslut som vi har tagit i Mål och Budget för 2018-2019, där Kommunstyrelsen ska ta fram en plan för investeringar i och underhåll av kommunens idrottsplatser och idrottshallar är nödvändigt för att vi ska kunna möta en ökad efterfrågan i takt med att Haninge fortsätter att växa.